top of page

Hírek, aktualitások

EWLA Press Release on the Rule of Law in Poland

EPLN - Call for tender (HU) - Experts in prisoners' rights (Apply by 20.01.2023)

2023.01.20

Our organisation is looking for experts in prisoners' rights in Hungary, for a consultancy in the framework of the EU funded project PRISONCIVILACT gathering partners in 14 EU countries.

The objective of the project is to enhance NGOs’ capacity to impact on prison and penal policies at domestic and European level and to resolve structural problems of prison systems in the continent.The aim of the consultancy is to contribute to a coordinated monitoring of domestic prison legal news in 14 EU countries & to a comparative research conducted in 9 EU countries on the impact at national level of European interventions (EU, CoE) on structural/systemic problems affecting domestic prison systems.

See previous roundups based on this monitoring here: http://www.prisonlitigation.org/domestic-legal-news/

See details on the call for tender:
on our website: http://www.prisonlitigation.org/jobstenders/
on our twitter account: https://twitter.com/EuropePLN/status/1602613282048704514

If interested, please apply by 20 January EOD.

Budapest Pro Bono Nap

2022.11.22.

A PILnet Alapítvány szeretettel meghívja Önt a Budapest Pro Bono Nap beszélgetésre, amelyre november 22-én délután az Allen&Overy irodájában kerül sor.
Célunk, hogy a pro bono iránt érdeklődő ügyvédeknek bemutassuk a pro bono jelenlegi helyzetét Magyarországon egy kutatás eredményein keresztül, illetve hogy ízelítőt kaphassanak kollektív ügyvédi pro bono kezdeményezésekből.

A gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés aktuális kihívásai és lehetőségei – a büntetőjog eszközeivel és azokon túl konferencia

2022.12.08.

Meghívó Képzési Eseményre: Alternatív szankciók Magyarországon és Európában

2022. november 16-18.

A Magyar Ügyvédi Kamara és a Magyar Helsinki Bizottság közös szervezésében 2022. november 16-18 között a Budapesti Ügyvédi Kamara székházában konferencia kerül megtartásra „Alternatív szankciók Magyarországon és Európában – tapasztalatok és jógyakorlatok” címmel.
A program első napját az OAB nyilvántartásba vette, és a november 16-i napon való részvételért 7 kreditpont írható jóvá.
Regisztrálni pedig a következő űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/3A5NiFfRDVog7Zgw8

Gazdasági Bűnözés 2022. konferencia

2022.11.17. 9:00

Ügyvéd Estély 2022.

2022. 11.19.

"Walking the New Silk Road - EU–China economic-legal relations and dispute settlement in context" konferencia

2022.11.15.

A Magyar Választottbírósági Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a European Chinese Arbitrators Association (ECAA) 2022. november 15-én "Walking the New Silk Road - EU–China economic-legal relations and dispute settlement in context" címmel konferenciát szervez.
A konferencia díszvendégei Magyar Levente (a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára), Qi Dayu (Kína magyarországi nagykövete) és Prof. Muthucumaraswamy Sornarajah (a National University of Singapore professzora).
A konferencia előadói neves magyar és külföldi jogi szaktekintélyek:
Dr. Burai-Kovács János (az MKIK mellett működő Állandó Választottbíróság elnöke), Dr. Varga István (ELTE ÁJK/Provaris, Budapest), Cui Yang (a CIETAC európai irodájának vezetője), Robin Oldenstam (Arbitration Institute of the Stockholm Chamber of Commerce/Mannheimer Swartling, Stockholm), Marianne Kecsmar (PKM, Párizs/ICC Court of Arbitration), Prof. Reinhard Bork (University of Hamburg), Thierry Lauriol (Jeantet, Párizs), Katharina Kitzberger (Weber & Co, Bécs), Fabók Zoltán (DLA Piper, Budapest), Lei Niu (Global Law Office, Shanghai), David Morris (UN ESCAP), Lédig Zoltán (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Avi Zamir (választottbíró, Tel-Aviv), Alice Meissner (ECAA), Sándor Lénárd (MCC), Korom Veronika (MVbE).

A konferencián való részvétel ingyenes.

Európai Tanács - Tilos a jogi tanácsadás az orosz kormány és orosz jogi személyek részére

A Tanács 2022. október 6-án olyan újabb szankciókat is elfogadott, amelyek hatással vannak a jogi tanácsadási szolgáltatások nyújtására. Mostantól tilos közvetlenül vagy közvetve jogi tanácsadási szolgáltatást nyújtani a következőknek:
a) az orosz kormánynak; vagy
b) Oroszországban letelepedett jogi személyek, szervezetek vagy szervek részére.

International Advocacy Forum in Krakow - Independence of the Bar

2022.10.21.

A Krakkói Ügyvédi Kamara 2022. október 21-én konferenciát rendez az ügyvédi hivatás és a kamara függetlensége, valamint a jogállamiság kérdésében. A konferencián neves külföldi előadók és kamarai képviselők tartanak előadásokat, amelyet kerekasztal beszélgetés követ. A konferencia részletes programja és a részvételi lehetőség az alábbi linken érhető el:
https://wydarzenia.adwokatura.krakow.pl/en

Nemzetközi szakmai konferencia - Bukarest

2022.10.21-22.

SZE - Agrárjogi és vidékfejlesztési szakjogász képzés - emlékeztető

2022.09.15.

Emlékeztetőül szeretnénk tájékoztatni a kamarai tagságot, hogy a kötelező képzési kreditek gyarapítására is alkalmas Agrárjogi és vidékfejlesztési szakjogász képzés hamarosan indul, a meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 15.

EWLA Press Release No. 28 New Spanish Law / Only Yes is Yes

Közigazgatási perrendtartás négyszólamban

2022.09.19.

A MÜK és az ÜDE közös, ingyenes, 3 kreditpontos konferenciát szervez a MÜK dísztermében 2022. szeptember 19. napján 14 és 17 óra között.
Előadók:
Dr. Rozsnyai Krisztina egyetemi tanár, ELTE ÁJK
Dr. Minkó Renáta jogi szakreferens, IM
Dr. Kovács András kúriai bíró
Dr. Baranyi Bertold ügyvéd
Karmester: Dr. Kadlót Erzsébet címzetes egyetemi docens
Jelentkezési határidő: 2022.09.16.
A rendezvényen az első 200 jelentkező vehet részt.

"Pályakezdő jogász" díj verseny

2022.10.05.

A Magyar Ügyvédi Kamara Országos Kamarai Jogtanácsosi Tagozata kamarai jogtanácsos, jogi előadó pályakezdők részére prezentációs versenyt hirdet.
A verseny célja, hogy lehetőséget adjon a kamarai nyilvántartásba vett jogi előadóként, kamarai jogtanácsosként dolgozó pályakezdők részére kiemelkedő szakmai teljesítményük nyilvános bemutatására a szakmai közönség és egy szakmai zsűri előtt, és a verseny győztese megszerezze a „Pályakezdő jogász díj 2022”. címet.

A versenyre jelentkezhetnek:
• az ügyvédi kamarai nyilvántartásba vett jogi előadók,
• azon kamarai jogtanácsosok, akik jogi szakvizsgájukat 2019. január 1. után szerezték.

Büntetőjogi konferencia - Prága

2022.09.26.

Training on human rights at international borders

2022.11.14-18.

GVH - Meghívó az V. Magyar Versenyjogi Fórumra

2022.09.06.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Versenyjogi Egyesület közös szervezésében, 2022. szeptember 6-án 10.00 órai kezdettel immár hagyományosan rendezzük meg az V. Magyar Versenyjogi Fórumot a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.).

A Magyar Versenyjogi Fórumra a Regisztráció elérhető: https://gvh.hu/gvh/rendezvenyek/v.-magyar-versenyjogi-forum/regisztracio/v.-magyar-versenyjogi-forum---regisztracio

További információ a rendezvény honlapján érhető el. https://gvh.hu/gvh/rendezvenyek/v.-magyar-versenyjogi-forum/v.-magyar-versenyjogi-forum

Budapesti Corvius Egyetem Jogász-közgazdász képzése

2022-2023

A Budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz) az ország vezető közgazdasági egyeteme. Az Egyetem nemcsak a fiatal közgazdász generáció kiképzését tekinti fő feladatának, hanem a felnőttoktatást is: posztgraduális képzések széles palettájával várjuk a már diplomát szerzett szakembereket. A jogász szakközgazdász képzés során a közgazdasági és business ismeretekbe vezetjük be hallgatóinkat. A nálunk végzett jogász szakközgazdászok képesek választott szakmájuk gazdasági összefüggéseit is átlátni, mind makroökonómiai, mind mikroökonómiai, üzemgazdasági, akár egy egyéni vállalkozás vagy egy pár fős társaság gazdasági ügyeit irányítani. Oktatóink nemcsak elméleti felkészültségi szakemberek, hanem jellemzően gyakorlati, vállalti tapasztalattal is rendelkeznek, így az átadott tudásuk nem tankönyvízű. Az órák jelentős része esettanulmányok feldolgozásával, csoportos vitákkal, szerepjátékkal, az elmélet gyakorlati problémákon át történő megbeszélésével telik.
Főbb tantárgyaink:
- Közgazdaságtan
- Vállalatgazdaságtan
- Szervezet és vezetéselmélet
- Szervezeti magatartás
- Döntéselmélet
- Stratégia
- Kvantitatív módszerek
- Számvitel 1-2
- Pénzügytan
- Vállalati pénzügyek 1-2
- Marketing
- Marketingkutatás
- Gazdasági jog és Adózás
- Környezeti menedzsment
A hallgatók a kötelező tárgyakon felül minden félévben tucatnyi választható tárgy közül választhatnak érdeklődési körüknek megfelelően.

A SZAK TARTALMI KÉRDÉSEIVEL KAPCSOLATBAN: Szakfelelős: Fazakas Gergely gergely.fazakas@uni-corvinus.hu https://www.uni-corvinus.hu/fooldal/kepzes/szakiranyu-tovabbkepzes/#jogasz-kozgazdasz

Negyvennegyedik Jogász Vándorgyűlés

2022.09.29 - 2022.10.01.

JEGYEZZE ELŐ NAPTÁRJÁBAN 10 kreditpont!
A magyar jogásztársadalom évenkénti nagy szakmai tanácskozására 32 neves és kompetens előadót, szereplőt hívtunk meg. Valamennyien vagy gyakorló jogászok, vagy az akadémiai szféra szenior oktatói. A professzorok mellett vendégünk lesz az OBH elnöke, a gazdasági regulációért felelős kormánybiztos, az agrártárca közigazgatási államtitkára, az IM helyettes államtitkára, alkotmánybíró, az egyes témák napi viteléért felelős, magas beosztású bírák, ügyészek, közigazgatási főtisztviselők, köztestületi elnökök, valamint az ügyvédi és közjegyzői hivatásrendek ismert szaktekintélyei.
Tekintse meg a Negyvennegyedik Jogász Vándorgyűlés részletes szakmai programját itt.
A helyszín egy négycsillagos, tóparti luxus szálloda, csodálatos kilátással, teraszokkal, szobákkal és minden más kényelmi, pihenési szolgáltatással – kedvező, nyomott konferencia áron. A részvételi díj költségként elszámolható.
Csütörtök este borvacsora külső helyszínen, pénteken zenés-táncos est a szállodában.
A részvételi jegyeket – igények szerinti tartalommal testre szabva – kizárólag a rendezvény honlapján, elektronikusan vásárolhatják majd meg 2022 augusztus 2-től.
A regisztrációt és a jegyvásárlást majd munkatársuk is elvégezheti, a díjbekérőt és a számlát a megjelölendő költségviselőnek küldjük. Akik szállást nem igényelnek, 1-2 vagy 3 napos napijeggyel is részt vehetnek a szakmai programokon és a főétkezéseken, valamint társasági programokon.
A jegyvásárlási lehetőség megnyitásáról újabb értesítőt küldünk.
Várjuk szeretettel a Negyvennegyedik Jogász Vándorgyűlésen!
Magyar Jogász Egylet

bottom of page