Hírek, aktualitások

Nemzetközi szakmai konferencia - Bukarest

2022.10.21-22.

SZE - Agrárjogi és vidékfejlesztési szakjogász képzés - emlékeztető

2022.09.15.

Emlékeztetőül szeretnénk tájékoztatni a kamarai tagságot, hogy a kötelező képzési kreditek gyarapítására is alkalmas Agrárjogi és vidékfejlesztési szakjogász képzés hamarosan indul, a meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 15.

EWLA Press Release No. 28 New Spanish Law / Only Yes is Yes

Közigazgatási perrendtartás négyszólamban

2022.09.19.

A MÜK és az ÜDE közös, ingyenes, 3 kreditpontos konferenciát szervez a MÜK dísztermében 2022. szeptember 19. napján 14 és 17 óra között.
Előadók:
Dr. Rozsnyai Krisztina egyetemi tanár, ELTE ÁJK
Dr. Minkó Renáta jogi szakreferens, IM
Dr. Kovács András kúriai bíró
Dr. Baranyi Bertold ügyvéd
Karmester: Dr. Kadlót Erzsébet címzetes egyetemi docens
Jelentkezési határidő: 2022.09.16.
A rendezvényen az első 200 jelentkező vehet részt.

"Pályakezdő jogász" díj verseny

2022.10.05.

A Magyar Ügyvédi Kamara Országos Kamarai Jogtanácsosi Tagozata kamarai jogtanácsos, jogi előadó pályakezdők részére prezentációs versenyt hirdet.
A verseny célja, hogy lehetőséget adjon a kamarai nyilvántartásba vett jogi előadóként, kamarai jogtanácsosként dolgozó pályakezdők részére kiemelkedő szakmai teljesítményük nyilvános bemutatására a szakmai közönség és egy szakmai zsűri előtt, és a verseny győztese megszerezze a „Pályakezdő jogász díj 2022”. címet.

A versenyre jelentkezhetnek:
• az ügyvédi kamarai nyilvántartásba vett jogi előadók,
• azon kamarai jogtanácsosok, akik jogi szakvizsgájukat 2019. január 1. után szerezték.

Büntetőjogi konferencia - Prága

2022.09.26.

Training on human rights at international borders

2022.11.14-18.

GVH - Meghívó az V. Magyar Versenyjogi Fórumra

2022.09.06.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Versenyjogi Egyesület közös szervezésében, 2022. szeptember 6-án 10.00 órai kezdettel immár hagyományosan rendezzük meg az V. Magyar Versenyjogi Fórumot a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.).

A Magyar Versenyjogi Fórumra a Regisztráció elérhető: https://gvh.hu/gvh/rendezvenyek/v.-magyar-versenyjogi-forum/regisztracio/v.-magyar-versenyjogi-forum---regisztracio

További információ a rendezvény honlapján érhető el. https://gvh.hu/gvh/rendezvenyek/v.-magyar-versenyjogi-forum/v.-magyar-versenyjogi-forum

Budapesti Corvius Egyetem Jogász-közgazdász képzése

2022-2023

A Budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz) az ország vezető közgazdasági egyeteme. Az Egyetem nemcsak a fiatal közgazdász generáció kiképzését tekinti fő feladatának, hanem a felnőttoktatást is: posztgraduális képzések széles palettájával várjuk a már diplomát szerzett szakembereket. A jogász szakközgazdász képzés során a közgazdasági és business ismeretekbe vezetjük be hallgatóinkat. A nálunk végzett jogász szakközgazdászok képesek választott szakmájuk gazdasági összefüggéseit is átlátni, mind makroökonómiai, mind mikroökonómiai, üzemgazdasági, akár egy egyéni vállalkozás vagy egy pár fős társaság gazdasági ügyeit irányítani. Oktatóink nemcsak elméleti felkészültségi szakemberek, hanem jellemzően gyakorlati, vállalti tapasztalattal is rendelkeznek, így az átadott tudásuk nem tankönyvízű. Az órák jelentős része esettanulmányok feldolgozásával, csoportos vitákkal, szerepjátékkal, az elmélet gyakorlati problémákon át történő megbeszélésével telik.
Főbb tantárgyaink:
- Közgazdaságtan
- Vállalatgazdaságtan
- Szervezet és vezetéselmélet
- Szervezeti magatartás
- Döntéselmélet
- Stratégia
- Kvantitatív módszerek
- Számvitel 1-2
- Pénzügytan
- Vállalati pénzügyek 1-2
- Marketing
- Marketingkutatás
- Gazdasági jog és Adózás
- Környezeti menedzsment
A hallgatók a kötelező tárgyakon felül minden félévben tucatnyi választható tárgy közül választhatnak érdeklődési körüknek megfelelően.

A SZAK TARTALMI KÉRDÉSEIVEL KAPCSOLATBAN: Szakfelelős: Fazakas Gergely gergely.fazakas@uni-corvinus.hu https://www.uni-corvinus.hu/fooldal/kepzes/szakiranyu-tovabbkepzes/#jogasz-kozgazdasz

Negyvennegyedik Jogász Vándorgyűlés

2022.09.29 - 2022.10.01.

JEGYEZZE ELŐ NAPTÁRJÁBAN 10 kreditpont!
A magyar jogásztársadalom évenkénti nagy szakmai tanácskozására 32 neves és kompetens előadót, szereplőt hívtunk meg. Valamennyien vagy gyakorló jogászok, vagy az akadémiai szféra szenior oktatói. A professzorok mellett vendégünk lesz az OBH elnöke, a gazdasági regulációért felelős kormánybiztos, az agrártárca közigazgatási államtitkára, az IM helyettes államtitkára, alkotmánybíró, az egyes témák napi viteléért felelős, magas beosztású bírák, ügyészek, közigazgatási főtisztviselők, köztestületi elnökök, valamint az ügyvédi és közjegyzői hivatásrendek ismert szaktekintélyei.
Tekintse meg a Negyvennegyedik Jogász Vándorgyűlés részletes szakmai programját itt.
A helyszín egy négycsillagos, tóparti luxus szálloda, csodálatos kilátással, teraszokkal, szobákkal és minden más kényelmi, pihenési szolgáltatással – kedvező, nyomott konferencia áron. A részvételi díj költségként elszámolható.
Csütörtök este borvacsora külső helyszínen, pénteken zenés-táncos est a szállodában.
A részvételi jegyeket – igények szerinti tartalommal testre szabva – kizárólag a rendezvény honlapján, elektronikusan vásárolhatják majd meg 2022 augusztus 2-től.
A regisztrációt és a jegyvásárlást majd munkatársuk is elvégezheti, a díjbekérőt és a számlát a megjelölendő költségviselőnek küldjük. Akik szállást nem igényelnek, 1-2 vagy 3 napos napijeggyel is részt vehetnek a szakmai programokon és a főétkezéseken, valamint társasági programokon.
A jegyvásárlási lehetőség megnyitásáról újabb értesítőt küldünk.
Várjuk szeretettel a Negyvennegyedik Jogász Vándorgyűlésen!
Magyar Jogász Egylet

Elhunyt Dr. Rőder Edit

2022.07.26.

Elhunyt Dr. Rőder Edit, aki 65 éven át volt a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja és 1973-tól 1989-ig töltötte be az Országos Ügyvédi Tanács (a Magyar Ügyvédi Kamara jogelődje) elnökhelyettesi tisztét.
Temetéséről a mellékelt gyászjelentés ad tájékoztatást.

Figyelemfelhívás Agrárjogi és vidékfejlesztési szakjogász képzés lehetőségére

2022.09.

Örömmel tájékoztathatjuk a Kar tagjait, hogy az ügyvédségre is érvényes "élethosszig tartó tanulás" minél szélesebb körű segítése jegyében ősztől folytatódik az Agrárjogi és vidékfejlesztési szakjogász képzés Győrött.

Mivel a képzés során megszerzett oklevél "Master of Laws" címet (LL. M.) tanúsít a felsőoktatási törvénynek megfelelően, így a kötelező képzési kreditek gyarapítására is alkalmas. Emellett az agrár-joganyagot kodifikáló, gyakorlatban és katedrán legmagasabb szinten művelő minisztériumi főosztályvezetők, EU-referensek, ügyvédek, bíróságon, oktatásban, agrárjogi társtanszékeken tevékenykedő szakmabeliek adják át specializált tudásukat a képzés során.