Hírek, aktualitások

Gyermekjogi képzés

2022.06.14.

Tisztelt Kolléga, kedves Partnerünk!

A PILnet szeretettel meghívja önt Gyermekjogok az ügyvédi munkában című egynapos képzésére, amelyre idén először 2022. június 14-én kerül sor.

Az elmúlt években egyre többet beszélünk a gyermekek védelméről, a gyermekjogokról, és arról, hogy az igazságszolgáltatás rendszerét hogyan lehet gyermekbaráttá, gyermekközpontúvá tenni.

Az Európai Unió által finanszírozott CLEAR-Rights projekt egyik célja, hogy azok a gyerekek, akik a büntető igazságszolgáltatás rendszerével kapcsolatba kerülnek, olyan ügyvédekkel találkozzanak, akik tisztában vannak a gyermekjogokkal, a gyermekbarát igazságszolgáltatás alapelveivel, a gyermekközpontú jogászi munka kritériumaival, és a pro bono ügyvitel jellemzőivel.

A projekt keretein belül most egy egynapos, kiscsoportos ( max. 20 fő) képzésre kerül sor egy gyermekjogi szakértő vezetésével, amelynek során elsősorban jogeseteken, gyakorlati példákon keresztül ismerik meg a résztvevők a releváns témákat.
Az első képzés tervezett időpontja: Budapest, 2022. június 14. (kedd), 9.00-17.00 (a pontos helyszínről a résztvevőket e-mailben tájékoztatjuk).
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A jelentkezéshez 2022. június 3-ig töltse ki az alábbi formanyomtatványt:
https://forms.gle/jtu3kfcY1L5R12TP7

Részletekért látogasson el az esemény honlapjára, ahonnan a meghívót és az esemény programját is letöltheti.

Üdvözlettel:

PILnet és a CLEAR-Rights magyarországi csapata

Online könyvbemutató Copy

2022.05.24. 18:00

Online angol nyelvű könyvbemutató: „Advokaten 1938”
Az Osztrák Ügyvédi Kamara meghívja Önt, 2022. május 24-én 18:00 -kor kezdődő angol nyelvű online könyvbemutatójára.
„Advokaten 1938” Európában és a régi náci rezsim által megszállt országokban egyedülálló, mivel azon túl, hogy több mint 2200 ügyvéd és ügyvédgyakornok személyes sorsát mutatja be, még kb. 1868-tól az 1945-ös habsburgi monarchián keresztül a mai Osztrák Köztársaság kezdetéig történelmi hátteret is ad.
További információk elérhetők a honlapon: http://www.advokaten1938.com/.

Meghívó könyvbemutatóra

2022.05.24

A jogállam változásai - ingyenes, idegennyelvű kreditpontos konferencia az ELTE-ÁJK-n

2022.05.24-2022.05.27.

Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra a nemzetközi konferenciára, amelyre a német és a francia részképzés húszéves fennállása alkalmából kerül sor az ELTE ÁJK, valamint a Göttingeni és a Paris II Egyetemek jogi karai oktatóinak részvételével az alábbi bontásban:
I. 24 May: Symposium with the Faculty of Law of The University Panthéon-Assas (Paris II) in French
II. 25-26 May: Symposium with the Faculty of Law of The Georg-August University Göttingen in German
III. 26-27 May: Actual developments in the field of administrative and constitutional justice

Meghívó: A természet és környezet átfogó védelme c. konferenciára

2022.05.12.

CCBE-ELF Webinar "Ukraine and the Internal Criminal Court : the role of lawyers”

2022.05.20.

A CCBE az Európai Ügyvédi Alapítvánnyal együtt egy webinárt szervez az orosz-ukrán háború kapcsán a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt fellépő ügyvédek szerepéről.
A webinár 2022. május 20-án 9-11 óra között kerül megrendezésre.
A webinárium bevezetést nyújt a bíróság működéséről és a Római Statútumról, továbbá kitér az áldozatokat védő ügyvédek szerepére is. Az egyetemes joghatóság elvének alkalmazására összpontosít, amely szerint az államok a területükön tartózkodó bűnelkövetők ellen eljárást indíthatnak, függetlenül attól, hogy a bűncselekményt hol követték el, illetve hogy az elkövetők és az áldozatok milyen állampolgárságúak.

Ingyenesen, de regisztrációhoz kötötten lehet részt venni a zoom-on angol nyelven tartott konferencián.

Módosult a MÜK honlapján az Ügyvédkereső elnevezése

A közelmúltban néhány esetben félreértést okozott, hogy a MÜK honlapján elérhető ügyvédkereső elnevezése tartalmazta a „nyilvántartás” kifejezést. Az Üttv. 192. § (1) bek. d) pontja és a kamarai hatósági eljárásokról szóló 12/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat 2.9.1. pontja alapján a MÜK működteti az ügyvédkeresőt. Ennek adattartalmát az ügyvédi és ügyvédasszisztensi tevékenység természetes személy gyakorlója vonatkozásában az Üttv. 189. § (2) bekezdése, míg az ügyvédi irodák esetében az Üttv. 190. § (4) bekezdése szabályozza. Az ügyvédkereső a kamarai nyilvántartás nyilvános adatai közötti országos, internetes keresési felületet jelenti, azaz nem maga a nyilvántartás. Az ügyvédkereső tehát nem tartalmazhatja a területi ügyvédi kamarák által nyilvántartott nem nyilvános adatokat. Az ügyvédkeresőben ezért nem kereshetőek az Üttv. 189. § (2) bek. előírása alapján az 1. sz. melléklet 35-44. soraiban szereplő adatok, és csak külön döntés esetén a 46-51. sor adatai. Ügyvédi irodák vonatkozásában pedig nem érhetők el az ügyvédkeresőben a kamarai nyilvántartás Üttv. 190. § (1) bekezdésének 13-17. pontjai szerinti adatok. Így például az ügyvédkereső nem tartalmazhatja az ügyvédi iroda irattárának (Üttv. 190. § (1) bek. 15. pont) adatát sem.

Az ügyvédkereső és a kamarai nyilvántartás téves azonosítása néhány konkrét hatósági eljárás során törvénysértő helyzetet eredményezett, de az ügyvédi iroda irattárában végzett kutatás kapcsán a MÜK 14. sz. hírlevelében megjelentetett Igazságügyminisztériumi szakmai vélemény alapján is indokolt a módosítás. Ezért a MÜK az Országos Ügyvédi Nyilvántartás elnevezést az Üttv. előírásának megfelelő, Országos Ügyvédkereső elnevezésre módosította.

Briefing paper: Criminalization of humanitarian and other support and assistance to migrants in the EU

The International Commission of Jurists published on Friday a briefing paper, entitled ‘Crimininalization of humanitarian and other support and assistance to migrants and the defence of their human rights in the EU‘, which emphasizes the need for reform across the European Union and its Member States, to allow for the provision of humanitarian assistance, unhindered by administrative and criminal proceedings.
In the briefing paper the ICJ calls on the European Union and its Member States to put an end to the criminalization of humanitarian assistance to migrants, by redefining the crime of smuggling of migrants to exclude humanitarian assistance, and by refraining from prosecuting those providing humanitarian assistance and other support.

EWLA Press Release No. 27 on the Adoption of the Women on Board Directive

ERA Scholarship 2022

PTE ÁJK - Dékáni felhívás PROFEX jogi és közigazgatási szaknyelvi vizsgára

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán működő PROFEX Szaknyelvi Vizsgahely vizsgákat hirdet alap-, közép- és felsőfokon jogi és közigazgatási szaknyelvből ANGOL és NÉMET nyelven.

Az írásbeli vizsgák időpontja: 2022. április 23.
A szóbeli vizsgák időpontja: 2022. április 19-29.
A vizsgára való jelentkezés határideje: 2022. március 18.

További részletek találhatók a következő weboldalakon:
https://ajk.pte.hu/hu/szaknyelvi-vizsgakozpont
https://ajk.pte.hu/hu/szaknyelvi-vizsgakozpont/nyelvvizsgazoknak/vizsgara-jelentkezes

CCBE nyilatkozata az ukrajnai invázióról