Hírek, aktualitások

GVH - Meghívó az V. Magyar Versenyjogi Fórumra

2022.09.06.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Versenyjogi Egyesület közös szervezésében, 2022. szeptember 6-án 10.00 órai kezdettel immár hagyományosan rendezzük meg az V. Magyar Versenyjogi Fórumot a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.).

A Magyar Versenyjogi Fórumra a Regisztráció elérhető: https://gvh.hu/gvh/rendezvenyek/v.-magyar-versenyjogi-forum/regisztracio/v.-magyar-versenyjogi-forum---regisztracio

További információ a rendezvény honlapján érhető el. https://gvh.hu/gvh/rendezvenyek/v.-magyar-versenyjogi-forum/v.-magyar-versenyjogi-forum

Budapesti Corvius Egyetem Jogász-közgazdász képzése

2022-2023

A Budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz) az ország vezető közgazdasági egyeteme. Az Egyetem nemcsak a fiatal közgazdász generáció kiképzését tekinti fő feladatának, hanem a felnőttoktatást is: posztgraduális képzések széles palettájával várjuk a már diplomát szerzett szakembereket. A jogász szakközgazdász képzés során a közgazdasági és business ismeretekbe vezetjük be hallgatóinkat. A nálunk végzett jogász szakközgazdászok képesek választott szakmájuk gazdasági összefüggéseit is átlátni, mind makroökonómiai, mind mikroökonómiai, üzemgazdasági, akár egy egyéni vállalkozás vagy egy pár fős társaság gazdasági ügyeit irányítani. Oktatóink nemcsak elméleti felkészültségi szakemberek, hanem jellemzően gyakorlati, vállalti tapasztalattal is rendelkeznek, így az átadott tudásuk nem tankönyvízű. Az órák jelentős része esettanulmányok feldolgozásával, csoportos vitákkal, szerepjátékkal, az elmélet gyakorlati problémákon át történő megbeszélésével telik.
Főbb tantárgyaink:
- Közgazdaságtan
- Vállalatgazdaságtan
- Szervezet és vezetéselmélet
- Szervezeti magatartás
- Döntéselmélet
- Stratégia
- Kvantitatív módszerek
- Számvitel 1-2
- Pénzügytan
- Vállalati pénzügyek 1-2
- Marketing
- Marketingkutatás
- Gazdasági jog és Adózás
- Környezeti menedzsment
A hallgatók a kötelező tárgyakon felül minden félévben tucatnyi választható tárgy közül választhatnak érdeklődési körüknek megfelelően.

A SZAK TARTALMI KÉRDÉSEIVEL KAPCSOLATBAN: Szakfelelős: Fazakas Gergely gergely.fazakas@uni-corvinus.hu https://www.uni-corvinus.hu/fooldal/kepzes/szakiranyu-tovabbkepzes/#jogasz-kozgazdasz

Negyvennegyedik Jogász Vándorgyűlés

2022. szeptember 29 - október 1.

JEGYEZZE ELŐ NAPTÁRJÁBAN 10 kreditpont!
A magyar jogásztársadalom évenkénti nagy szakmai tanácskozására 32 neves és kompetens előadót, szereplőt hívtunk meg. Valamennyien vagy gyakorló jogászok, vagy az akadémiai szféra szenior oktatói. A professzorok mellett vendégünk lesz az OBH elnöke, a gazdasági regulációért felelős kormánybiztos, az agrártárca közigazgatási államtitkára, az IM helyettes államtitkára, alkotmánybíró, az egyes témák napi viteléért felelős, magas beosztású bírák, ügyészek, közigazgatási főtisztviselők, köztestületi elnökök, valamint az ügyvédi és közjegyzői hivatásrendek ismert szaktekintélyei.
Tekintse meg a Negyvennegyedik Jogász Vándorgyűlés részletes szakmai programját itt.
A helyszín egy négycsillagos, tóparti luxus szálloda, csodálatos kilátással, teraszokkal, szobákkal és minden más kényelmi, pihenési szolgáltatással – kedvező, nyomott konferencia áron. A részvételi díj költségként elszámolható.
Csütörtök este borvacsora külső helyszínen, pénteken zenés-táncos est a szállodában.
A részvételi jegyeket – igények szerinti tartalommal testre szabva – kizárólag a rendezvény honlapján, elektronikusan vásárolhatják majd meg 2022 augusztus 2-től.
A regisztrációt és a jegyvásárlást majd munkatársuk is elvégezheti, a díjbekérőt és a számlát a megjelölendő költségviselőnek küldjük. Akik szállást nem igényelnek, 1-2 vagy 3 napos napijeggyel is részt vehetnek a szakmai programokon és a főétkezéseken, valamint társasági programokon.
A jegyvásárlási lehetőség megnyitásáról újabb értesítőt küldünk.
Várjuk szeretettel a Negyvennegyedik Jogász Vándorgyűlésen!
Magyar Jogász Egylet

Elhunyt Dr. Rőder Edit

2022. július 26.

Elhunyt Dr. Rőder Edit, aki 65 éven át volt a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja és 1973-tól 1989-ig töltötte be az Országos Ügyvédi Tanács (a Magyar Ügyvédi Kamara jogelődje) elnökhelyettesi tisztét.
Temetéséről a mellékelt gyászjelentés ad tájékoztatást.

Figyelemfelhívás Agrárjogi és vidékfejlesztési szakjogász képzés lehetőségére

2022. szeptember

Örömmel tájékoztathatjuk a Kar tagjait, hogy az ügyvédségre is érvényes "élethosszig tartó tanulás" minél szélesebb körű segítése jegyében ősztől folytatódik az Agrárjogi és vidékfejlesztési szakjogász képzés Győrött.

Mivel a képzés során megszerzett oklevél "Master of Laws" címet (LL. M.) tanúsít a felsőoktatási törvénynek megfelelően, így a kötelező képzési kreditek gyarapítására is alkalmas. Emellett az agrár-joganyagot kodifikáló, gyakorlatban és katedrán legmagasabb szinten művelő minisztériumi főosztályvezetők, EU-referensek, ügyvédek, bíróságon, oktatásban, agrárjogi társtanszékeken tevékenykedő szakmabeliek adják át specializált tudásukat a képzés során.

The Women in Law Conference 2022 - join us in Vienna

2022.09.15-17.

Meghívó a NAIH Nemzetközi Konferenciájára

2022.06.08-09.

ERA // Vacancy in the Management Board from 2023 on

2023.01.01

Gyermekjogi képzés

2022.06.14.

Tisztelt Kolléga, kedves Partnerünk!

A PILnet szeretettel meghívja önt Gyermekjogok az ügyvédi munkában című egynapos képzésére, amelyre idén először 2022. június 14-én kerül sor.

Az elmúlt években egyre többet beszélünk a gyermekek védelméről, a gyermekjogokról, és arról, hogy az igazságszolgáltatás rendszerét hogyan lehet gyermekbaráttá, gyermekközpontúvá tenni.

Az Európai Unió által finanszírozott CLEAR-Rights projekt egyik célja, hogy azok a gyerekek, akik a büntető igazságszolgáltatás rendszerével kapcsolatba kerülnek, olyan ügyvédekkel találkozzanak, akik tisztában vannak a gyermekjogokkal, a gyermekbarát igazságszolgáltatás alapelveivel, a gyermekközpontú jogászi munka kritériumaival, és a pro bono ügyvitel jellemzőivel.

A projekt keretein belül most egy egynapos, kiscsoportos ( max. 20 fő) képzésre kerül sor egy gyermekjogi szakértő vezetésével, amelynek során elsősorban jogeseteken, gyakorlati példákon keresztül ismerik meg a résztvevők a releváns témákat.
Az első képzés tervezett időpontja: Budapest, 2022. június 14. (kedd), 9.00-17.00 (a pontos helyszínről a résztvevőket e-mailben tájékoztatjuk).
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A jelentkezéshez 2022. június 3-ig töltse ki az alábbi formanyomtatványt:
https://forms.gle/jtu3kfcY1L5R12TP7

Részletekért látogasson el az esemény honlapjára, ahonnan a meghívót és az esemény programját is letöltheti.

Üdvözlettel:

PILnet és a CLEAR-Rights magyarországi csapata

Online könyvbemutató

2022.05.24. 18:00

Online angol nyelvű könyvbemutató: „Advokaten 1938”
Az Osztrák Ügyvédi Kamara meghívja Önt, 2022. május 24-én 18:00 -kor kezdődő angol nyelvű online könyvbemutatójára.
„Advokaten 1938” Európában és a régi náci rezsim által megszállt országokban egyedülálló, mivel azon túl, hogy több mint 2200 ügyvéd és ügyvédgyakornok személyes sorsát mutatja be, még kb. 1868-tól az 1945-ös habsburgi monarchián keresztül a mai Osztrák Köztársaság kezdetéig történelmi hátteret is ad.
További információk elérhetők a honlapon: http://www.advokaten1938.com/.

Meghívó könyvbemutatóra

2022.05.24

A jogállam változásai - ingyenes, idegennyelvű kreditpontos konferencia az ELTE-ÁJK-n

2022.05.24-2022.05.27.

Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra a nemzetközi konferenciára, amelyre a német és a francia részképzés húszéves fennállása alkalmából kerül sor az ELTE ÁJK, valamint a Göttingeni és a Paris II Egyetemek jogi karai oktatóinak részvételével az alábbi bontásban:
I. 24 May: Symposium with the Faculty of Law of The University Panthéon-Assas (Paris II) in French
II. 25-26 May: Symposium with the Faculty of Law of The Georg-August University Göttingen in German
III. 26-27 May: Actual developments in the field of administrative and constitutional justice